Home

Årets festival

News

Kontakt

Historikk

Samarbeidspartnere og støttespillere

Linker


 

 

 

 

Alle veier fører til Ørland
rutetider m.m.
(how to travel to Ørland)

Se fra tidligere festivaler:
:: 2002 :: 2003 ::
2004 :: 2005 :: 2006 :: 2007 :: 2008 :: 2009 :: 2010 :: 2011Årets hovedmotiv "Fru Inger" akryl av Brit Paulsen


Pastelltegning,
Jolanta Vitcute

Festivalhilsen 2010
Sommeren er endelig her, og med den – Brekstad Kulturfestival 2010!

Vi i festivalstyret har lenge gått svanger med en drøm om å kunne ta i bruk Austråttborgen som konsertarena under festivalen. Og takket være flere gode samarbeidspartnere, kan vi i år invitere til to konserter ved den ærverdige middelalderborgen! Årets store festivalartist er Gunnhild Sundli, som sammen med sitt nye band avholder storslagen og spektakulær konsert i Austråttborgens øvre borggård, en sen fredagstime. Vi takker Ørland Sparebank for støtte fra Fru Inger-midlene, og ønsker Fru Gunnhild velkommen til Austrått!
En stor takk også til resten av våre trofaste samarbeidspartnere i det lokale næringslivet, som atter en gang har gjort det mulig for oss å invitere til festival fylt med høydepunkter.


Knut Reiersrud

Vi er svært stolte av årets program, som foruten å være variert, også inneholder flere profesjonelle godbiter enn noen gang! Dette samtidig som vi ivaretar kjente og kjære lokale aktører, i stemningsfulle settinger.
Du som publikummer har fantastiske opplevelser i vente, og nytt av året er at du kan kjøpe billetter over Ørland Kultursenters billettsystem, enten via nettet, eller ved skranken i kultursenteret. Slik at du kan sikre deg de billettene du ønsker deg, i god tid.
Finn fram festivalantrekket, så sørger vi for stemningen, ved hvert eneste arrangement!
Velkommen til Brekstad Kulturfestival!

Margaret Aune Klette
Festivalsjef


Knut Reiersrud


Torsdag 24.6.10.:
Kl. 19.00.
Åpningskonsert med Knut Reiersrud.
Store sal, Ørland Kultursenter, Bill. pris: kr. 190,- / festivalpass

Bluesguruen og gitarvirtuosen Knut Reiersrud begynte som profesjonell musiker allerede i 1979, - kun 18 år gammel. Han er betegnet som en av Norges dyktigste gitarister. Han har hatt stor suksess med å vri bluestonene ut av det rent tradisjonelle, til sin egen særegne signaturform. Reiersrud er en prisbelønt norsk bluesgitarist og komponist, kjent fra en rekke samarbeid i ulike musikksjangere med mange spennende artister, og han har bidratt til rundt tre hundre innspillinger.
Et spilleteknisk kjennetegn ved Reiersrud er at han spiller uten plekter når han spiller elektrisk gitar.
Knut Reiersrud er selvlært gitarist, da han tidlig i karrieren prøvde "å skaffe seg en musikkutdanning" hadde han allerede så mye lekenhet i fingrene at han høflig ble puffet videre.
” Jeg vrengte på strengene, slo trioler i stedet for åttendeler, improviserte inn ting jeg syntes låt bra - selv om det sto noe helt annet på notearket. Musikklærerne roste meg masse, og fortalte meg fort at jeg nok passet best i en bandsammenheng.” Resten er en etter hvert velkjent historie.
Reiersrud har gitt ut mange cd`er og fått s pellemannsprisen 2 ganger.
Han er en spennende, allsidig musiker og trakterer mange forskjellige instrumenter.
Denne konserten må vel være ”et must” for alle gitarister og blueselskere i Midt Norge.
Ett av høydepunktene ved årets festival må nok denne konserten sies å være.


Jolanta Vitkute på vernissasjen

Kl. 20.30Åpning av festivalutstilling ved Ørland Kysthotell
Utstillingen arr. i samarbeid med Galleri Empati
Festivalkunstnere er Brit Paulsen og Jolanta Vitkutè
Musikalsk innslag av årets festivalmusikere, Tonos Exoticos.
Årets festivalkunstnere er Brit Paulsenfra Trondheim og Jolanta Vitkutè fra Klaipeda i Litauen.
Jolanta Vitkutè
har sin utdannelse fra Universitetet med hovedfag i kunstpedagogikk og tegning.
Hun er medlem av bla Artist Union og jobber ved Vilnius Art Academy, Klaipėda, i grunnleggende kunst, der hun foreleser i maleri, tegning og beskrivende geometri. Hennes merittliste er lang og det er også utgitt ei bok med portrett tegninger fra Jolantas hånd med de mest kjente skuespillerne og andre viktige personer fra teatermiljøet i Litauen.
Under festivalen får vi se mer av hennes tegnekunst da hun deltar med live-tegning ved talkshowet og tilbyr å tegne folk ved kunstens dag. Den 29.6. og 30 .6. holder vi kurs for tegne interesserte i portrett tegning med denne eminente kunstneren.


Brit Paulsen på åpningskvelden


Kunstneren bak årets festivalmotiv er Brit Paulsen. Det flotte maleriet av Fru Inger er laget i akryl på lerret. Brit Paulsen har vært høgskolelektor i drama og kunstformidling ved Høgskolen i Trøndelag, med lærerskole, drama hovedfag, kunsthistorie mellomfag og forming års-enhet. Parallelt har hun mange malekurs i mange teknikker og har hatt Nirmal Sing Dhunsi som veileder o ver mange år. Paulsen har deltatt mange utstillinger i Norge og Midt Norge både separat, juryerte og kollektive utstillinger.
Brit holder også foredrag på kunstens dag.
Hun sier om sine malerier:
”Et blikk, en vridning av nakken, et ansiktsuttrykk, måter personer nærmer seg hverandre på. Det er slike øyeblikk jeg ønsker å forevige.
Hvem handler dette om? Hva skjer?
Du kan dikte videre eller ----- la bildet snakke for seg selv.”

Tonos Exoticos er en jazzstrio på kun 18 og 19 år som kommer fra Rissa og Bjugn, og er årets Festivalmusikere. De opptrer ved flere arr. under hele festivalen. Gruppa spiller latinmusikk, sigøynerjazz og jazz generelt. De møttes på Fosen vg. skole ved musikklinja der de nå er ferdige med sitt siste år og det er der de har utviklet seg til det de er i dag. Guttene har spilt mange typer musikk, og hadde egentlig rock som basis. De spiller ikke bare andres musikk, men komponerer også selvskrevne låter som de fremfører. Tonos Exoticos har allerede rukket å oppnå mye til tross for ung alder og samspill i kun ett år; bla. gikk de videre til landsfinalen i UKM, vært nominert til Fosenprisen –09, spilt ved matfestivalen i Trondheim 09, på diverse galleri, taffelmusikkarrangement og konserter. ”Under vår utvikling ble vi mer og mer interessert i jazz, folkemusikk som f.eks. latinmusikk og klassisk. Vi prøver å spille så mye som vi får til, kombinert med skolegang, og til neste år så drar alle mann på forskjellige folkehøgskoler. Vi har spilt sammen i et år, og har bla. spilt med selveste Hot Club de Norvege, - det var veldig inspirerende og har bidratt til at vi har jobbet enda hardere på vår vei med musikken. Vi jobber for tiden med en innspilling av en demo, som vi håper å få ferdig i løpet av sommeren. Alt dette arbeidet har gjort at vi ikke bare må utvikle oss som musikere, men også som entreprenører, da vi styrer vår egen økonomi, og det er noe som er veldig lærerikt og praktisk å ha med seg som eventuelle profesjonelle musikere .”
Jostein Brødreskift - bass, Emil Holden Hoem- gitar, Jonas Eide- gitar


Ørland Barbershop Quartet

Fredag 25.6.:
Kl 18.00 Ørland Barbershop Quartet Fjøskonsert ved Hovde Gård
Bill.pris: kr 100,- / festivalpass (Bill.salg kun ved inngangen)

Ørland Barbershop Quartet
Aksel J. Hovde, lead, Arild M. Johansen, bass, Håvard Olsøy, baryto,n Sverre Johan Pettersen, tenor,
Kvartetten ble etablert i 1991 i forbindelse med et Barbershopseminar på "Dampsaga" i Steinkjer, da under navnet; F-F-F-F; - Fire Fyrrige Fra Fosen. De synger A Cappella, - det vil si uten bruk av rytmeinstrumenter. Gruppen har bla. opptrådt på Holmenkollen Park Hotell til NATO-generalenes årlige gallamiddag, på Brevik-festivalen ved Porsgrunn og har flere ganger vært med i NRKs program "Helgestart" med Ståle Yttrehus. De ble belønnet med prisen for beste "nykommer" under Nordisk Mesterskap for Barbershop i Stockholm i 2000 og fikk sølvmedalje i NM for Barbershop i Bodø i 2006. Kvartetten opptrer ved de fleste anledninger, - til bursdager, bryllup o.l. og nå også på Fjøskonserten ved Hovde Gård. Arve Widt er med og binder konserten sammen.


Fra fjorårets Festivaltalkshow
med Einar Klomsten og
Lars Petter Berg.

Kl. 20.00
Festival talkshow
ved Einar Klomsten og Lars Petter Berg, med festivalartister. Store sal, Ørland Kultursenter
Bill.pris: kr. 100,- / festivalpass
"Forrykende talkshow"
Det var overskriften i Fosnafolket sist det var talkshow på Brekstad. Nå drar de samme folkene i gang festivaltalkshow for andre året på rad. Dette er et fullverdig alternativ til TV-kvelden hjemme: Humor, intervjuer, overraskelser og musikk.
Du blir kjent med festivalartistene både på scenen, og som gjester i sofaen. Gunnhild Sundli stikker innom hvis hun får tid mellom lydprøvene. Vi har også fått tak i en av de som skriver tekstene til Jon Almås og de andre i ”Nytt på nytt” – hvem er egentlig disse moroklumpene ingen vet navnet på? Og hva blir resultatet når festivalkunstner Jolanta Vitkutè skal tegne talkshowet – på direkten foran publikum? Dette er bare noe av det som skal skje under talkshowet.
Talkshow-verter er Lars Petter Berg og Einar Klomsten, som også stod bak talkshowene på kulturfestivalen i fjor og under melodi grand prix.
Showet er av det uformmele slaget, og du skal gjøre som du gjør når du ser talkshow hjemme i sofaen: Sleng kommentarer, hent deg noe godt å drikke og spise – og kos deg!
Velkommen til Norges eneste festivaltalkshow!


Gunnhild Sundli
(foto Tine Hagfors)

Kl. 22.30 Gunnhild Sundli med Band
Bill.pris: kr. 290,- / festivalpass

OBS!
Utekonserten på Austråttborgen med Gunnhild Sundli med band må flyttes til Ørland Kultursenters Store Sal pga av at det er meldt store regnmasser til kvelds.
Avgjørelsen ble tatt etter kontakt med værtjenesten og artistens manergement.
Men vi er heldige som har et stort kultursenter i bakhånd, - ikke alle har det.

Så vi er sikker på at dette blir en topp konsertopplevelse. Velkommen!

Gunnhild Sundli – vokal, Andreas Ljones – fele og elektronikk, Rune Tylden – tangenter, Endre Hareide – bass, Kenneth Ekornes – perkusjon, Nasra Omar – melodisk perkusjon og elektronikk.
Gunnhild Sundli i soloprosjekt, med eget band. Dette er nytt av året, og det musikalske samarbeidet med Andreas Ljones kom i stand etter at de samarbeidet under fjorårets Peer Gynt-Stemne, med danseforestillingen TidarÅ i Fryajuvet.
Det er ikke hvilke som helst musikere Gunnhild har med seg i sitt band, alle er kjente musikere fra forskjellige hold. Bare for å nevne litt om hennes samarbeidspartner Andreas Ljones, - så er han med i Frikar, - og er kanskje den eneste salto-felespilleren som finnes? Foruten å spille i ensemblet har han komponert mye av musikken som fremføres ved forestillingene til Frikar. Han var også med som den felepillende Jan i spillefilmen Yohan. Ljones er også en av medlemmene i gruppa Majorstuen og sitt eget band ALB som begge er prisbelønte band med meget gode kritikker.
Gunnhilds karriere med Gåte er sikkert kjent – over 400 konserter rundt i Europa, med salg av over 100.000 plater osv. da de satte de på stoppknappen. Siden har Gunnhild arbeidet som skuespiller, i fri produksjoner, spel og de siste tre årene ved Trøndelag Teater.
Hun har vedlikeholdt sangen med stadig fordypning, og nå også som soloartist. Materialet til konserten på Austråttborgen er delvis tradisjonelle folketoner i arrangert og bearbeidet drakt, og noe er også helt nyskrevet materiale av Gunnhild og Andreas Ljones til tekster av Haldis Moren Vesaas og Gunvor Hofmo.Lørdag 26.6.:

Kl. 14.00 ”Pindia” Barneteater ved teatergruppen Ngoma,
Kulturbruket på Austrått
Bill.pris: Barn kr 50,- / festivalpass. Voksne: Gratis (Billettsalg kun ved inngangen)

Teatergruppa Ngoma har latt seg inspirere av diktet “Bedrøvet fugl” av Andrè Bjerke og lekt fram teaterstykket “Pindia”. Bli med den gule fuglen Pindia og mammaen på en eventyrlig reise til fantasiens land, og møt den mystiske slangetemmeren, indiske dansere og, ikke minst: den farlige indiske tigeren! De drar på en spennende reise til India og har med seg en koffert med masse rart i. Pindia har med seg sin leketiger, ugle og badeand. Men tenk; i India fins det ordentlige tigrer som er kjempeskumle! “Pindia” er framført i mange barnehager i Trondheim og har nok disse som hovedmålgruppe. Men viktigst av alt, som Andrè Bjerke formidler: Leken er virkelig, og leken er for alle! En av skuespillerne i stykket er Ida Pape Pedersen fra Ørlandet.
Forestillingen fremføres av: Bendik Ulla, Maja Reinåmo Olsson, Ida Pape Pedersen, Hilde Liv Bergh, Ingrid Bjørkøy.


Rosinante Strykekvartett

Kl. 17.00 Rosinante Strykekvartett

Riddersalen, Austråttborgen, Bill.pris: kr. 190,- / festivalpass

Ellen Fjærvoll Samdal, fiolin, Hilde Kolstad Huse, fiolin, Andreas Viken, bratsj, Tabita Berglund, cello.
Konserter i Austråttborgens Riddersal er av de sjeldne. Ved årets festival blir dette en eksklusiv konsert i den forstand at her er det veldig få billetter til rådighet.
Kun 70 personer får anledning til å oppleve denne konserten.
Alle musikerne i denne kvartetten går Musikkonservatoriet i Trondheim.
De fant hverandre i løpet av høsten 2008, og fikk høsten 2009 Bjarne Fiskum som kammermusikklærer. Kvartetten er altså ikke gammel, men de har allerede kommet et godt stykke på vei i sin karriere som strykekvartetten Rosinante.
Tabita Berglund sier at ”under Trondheim Kammermusikkfestival -09 var vi så heldige å få spille et verk av festivalkomponisten Osvaldo Golijov der han instruerte oss. Stykket heter Tenebrae og er fremdeles på repertoaret. I slutten av mars i år la vi ut på en turné i Trøndelag, der spilte vi bla i Selbu kirke og hadde en avstikker til Toneheim folkehøgskole på Hamar.” Kvartetten har vært på flere kurs med Vertavo strykekvartett, blant annet under 25-årsjubileet deres i operaen i Oslo.


Nadja Bertelli

Kl. 21.00 Earth Died Screaming,- Hyllest til Tom Waits
Oppvarmingsband: Nadja Bertelli m/band.

Store sal, Ørland Kultursenter, Bill.pris: kr. 190,- / festivalpass

Oppvarmingsband: Nadja Bertelli med band
Nadja Bertelli, vokal/piano, Haakan Lundqvist, gitar, Mauricio Montanares, trommer, Rolf Hoff Baltzersen, bass.
Bandet er bygd opp rundt Nadja Bertelli som soloartist. Hun er pianist/sanger og skriver sine egne låter, et sted i popjazz- gata. Dette er feelgood-musikk, låter til å slappe av til og bli i god stemning med og av. Nadja sier at ”Låtene er melodiske, i tillegg til at jeg er opptatt av harmonikk som tar en tur over i jazz, men alltid vender hjem til pop`en, kan du si”. Hennes bakgrunn er lang som utøvende musiker i entertainment bransjen, og hun har mange års musikkutdannelse ved NTNU institutt for musikk. Med seg i bandet har hun Ørlendingen og kontrabassisten Rolf Hoff Baltzersen som til daglig spiller i Trondheimsolistene og har spilt ved de fleste av våre festivaler. Muri Montanares er også kjent for de fleste her på Fosen, han har deltatt ved mange av årgangene ved Brekstad Kulturfestival både med bla FanTango, Mayaguezon og som soloartist.

Earth Died Screaming- en hyllest til Tom Waits
Marita Røstad- vokal & piano, Stian Leknes- vokal, Kurt Sprenger- gitar, Magnus Mortensen- kontrabass, Kristoffer Lo - tuba/elektronikk/ div. instrumenter , Daniel Elide- trommer, Alessandro Elide- perkusjon.
I Earth Died Screaming samles travere fra Trondheims musikkmiljø for å hylle mesteren av grøfteblues!! Her finner du jazzere, rockere og det som verre er, som sammen gir en unik tolkning av musikken til Tom Waits. Earth Died Screaming er et syvmanns orkester, og har satt bl.a. et tettpakket Dokkhuset i kok med sitt perfekte samspill og herlige driv.
Med en stemme grovere enn sandpapir rasper vokalist Stian Leknes seg inn under huden på deg.
Kombinasjonen av diverse skramleperkusjon, Kurt Sprengers særegne gitarlyd og Stian Leknes' whiskydryppende og bekmørke vokal gjør at musikerne greier å gjenskape magien til originalen. Samtidig som Marita Røstad, også vokalist, gjør Earth Died Screamings tolkning til noe helt unikt!Grip denne sjansen og bli med i en vinglende Toms dans!

Kl. 24.00 J. Walkers ,- a tribute to The Rainmakers. BarRock Dockside
Bill.pris: kr. 100,- / festivalpass (Bill. salg kun ved inngangen)

Morten Edvardsen, vokal/gitar
Henning Rø, gitar
Terje Wold, gitar/vokal
Kolbjørn Gjestad, bass/vokal
Inge Lerstad, trommer


Det er nå seks år siden The J.Walkers begynte sin hyllest til The Rainmakers, og gjorde sin aller første opptreden på Brekstad Kulturfestival i 2004. Bandet har siden da kommet sammen for en håndfull konserter hvert år, til stor glede for et entusiastisk og trofast publikum, som bare vokser seg større fra år til år. 

Med BarRock som arena, og med The Rainmaikers herlige repertoar, vil J. Walkers ta oss med inn i solnedgangen, og sette et og svingende punktum for en innholdsrik festivallørdag.

 

Søndag 27.6.:

Kl. 13.00 Kunstens dag med musikk, foredrag og portrett tegning .Musikalsk innslag med Tonos Exoticos

Store sal, Ørland Kultursenter, Bill.pris: kr. 50,- / festivalpass

”GALSKAP I KUNSTEN - den store galskap - og - den lille -”
foredrag med festivalkunstner Brit Paulsen.
Verdenskunsten har sine store omveltninger – av mange kalt galskap, men en liten smule galskap preger også oss som maler uten å påkalle de store overskrifter om ny tenkning og nye uttrykk. Hvorfor skulle vi ellers bruke dager og år på å skape bilder?

 

”Fru Ingerd og de muntre Bjelkers forhold til kunst”
foredrag av Terje Bratberg. Hva vi vet om det kulturlivet som omga fru Ingerd og Bjelkene. Kunstverker, musikk, mat, bygninger og litteratur.

Jolanta Vitkutè
tegner portrett av de som ønsker å bli tegnet.

Musikalsk Middagsbuffet med latinske rytmer og smaker ved Ørland Kysthotell. Servering mellom kl. 13-17 med jevnlige musikalske tablåer fordelt gjennom hele buffeen.

Kl. 16.00 Avslutningskonsert – Absolutt Klassisk .

Store sal, Ørland Kultursenter, Bill.pris: kr. 100,- / festivalpass

Absolutt Klassisk.
Sprekt, ungdommelig, flott, morsomt, vakkert, er ord som kan sies om denne konserten som blir avslutningskonsert ved årets kulturfestival.
Elever, en tidligere elev, og lærere ved Fosen videregående skole, Ørland kulturskole og Bjugn kulturskole serverer musikk fra tider som ikke fremføres så ofte på Fosen. Det blir hekser og primadonnaer, ei seter jente forteller sin historie, et bryllup blir skildret og mye mer.

 

29.-30.juni PORTRETT-TEGNEKURS med Jolanta Vitkutè,
påmelding til Toril på 90798609

Forhåndssalg av billetter ved Ørland Kultursenters billettsystem.

Festivalpass kr. 550,- selges ved Ørland Kultursenter og Galleri Empati.

Se oppdaterte konsertpresentasjoner ved å klikke på News

   Sit oppdatert 11.06.05

© Brekstad Kulturfestival 2010